Alla har vi läst hästböcker!

Så som rubriken lyder, "Alla har vi läst hästböcker". Vi kommer ihåg alla gångerna vi rusat runt i biblioteken och haffat alla hästböcker och suttit och sträck-läst alla hästserier. Vet inte hur många timmar man satt och läste, o läste, o läste dessa hästböcker. Det är ovanligt att hitta en hästbok i våra bokhyllor som vi bara läst EN gång, ofta läser vi samma böcker 2-4 ggr. Man hamande lätt in i hästböckernas äventyr och skapade egna bilder och det var alltid lika jobbigt att läsa upp den sista sidan i den där bra boken. Hästböcker var det som gällde, det läste man när man var yngre... fast det gör vi än idag fast inte lika mycket

"Klara"

I klara serien har det kommit ut 18 (?) böcker tror jag?
I första boken är klara och hennes föräldrar mitt uppe i en skillsmässa. Klara och Mamman flyttar ifrån pappan ut på landet, "Hallondalen" som stället heter. Där bor Lasse med dottern Lisa och sonen Torbjörn. Klara har alltid varit intresserad av hästar men hennes pappa har sagt till henne är det är för farligt. Men när Klara och mamman flyttar ut på landet lovar klaras mamma att hon ska få börja rida. Det var inte alls som klara hade tänkt sig från början. Hon var nästan livrädd och skolkade från ridlektionerna. Hennes mamma som också ridit i unga år ordnar privatlektioner för henne och klara på helgerna, dom rider ut i skogen och klara börjar ändra sin uppfattning på ridningen. Hon tycker det är riktigt roligt att rida nu. Hon rider hälst på sin favorit häst, Sigge från ridskolan.

Klara lär sig mer och mer. Och en dag har hon en egen häst i sina händer, Star. Star är en ful, liten, tjurig B-ponny som ingen ville ha. Det tar tid för båda att lära känna varandra, men efter ett tag är Star en riktigt fin och lydig ponny som duger till det mesta.

I böckerna får man följa klara och hennes utvecklig med Star allt från äventyrs ritter till tävlingar och ridläger.

Detta var en av favorit böckerna som man ofta läste. Sista boken är inget sista "slut" på serien. Det är inte omöjligt att det kommer fler.


"Hästsko sviten"


Josie och hennes familj driver en liten ridskola med ett fåtal hästar. Ridskolan hamnar i en ekonomisk kris och är tvunga att flytta där ifrån. Josies liv går i kras. Hon hade själv viljat ta över ridskolan. Men det blir värre, bortsprungna hästar, kidnappare och det nya huset dom flyttar till har inget stall. Josies föräldrar är övertygade om att de måste sälja alla hästarna, Men Josie tänker inte sluta kämpa för hennes hästar.

Spännande serie, händer saker hela tiden, en utav mina favoriter som jag ganska nydligen läst. Förra sommaren*


"Sigge"



Sigge serien* Otroligt lättläst lämplig för 8-11åringar. Haha jag läser dom gärna. Är säkert 6-7 meningar på varje sida med massor utav bilder.

Älskade denna serien när jag gick i 3an. Har alltid själv varit en liten shettis tjej i massa år, därför är denna boken så intressant o läsa för mig. Boken handlar om en liten Shettis ridskola som har ett gäng shettisar. Fyra småtjejer som är goda vänner börjar rida på ridskolan och får varsin liten älsklingsshettis. I böckerna är det ridläger, förberedelser inför lucia tåg, små tävlingar och massa massa mer!

....

Fler böcker orkar jag inte skriva om just nu.

Utöver dessa böcker läste vi även dom här:

Flisan; Flisans osynliga häst, i full galopp, över alla hinder o.sv.
Rackastallet
Mustang Mountain
Vitnos
Santos; Älskade ponny, Isgalopp, Ponnysommar
Polluxböcker: Fullblod-serien, Diablo


finns säkert fler som jag inte kommer på nu :P

Komentarer:)

Vi har fått ungefär 1-2 komentarer varje dag nu, jättekul verkligen! Fortsätt så! :) Men våga skriva vad ni heter eller länka till era egna bloggar, så vi kan checka eran blogg och skicka en komentar tillbaka.


// Julia & Candra

Istid

Fy vad kallt det är ute! Men endå sjukt mys med massvis med snö. För snö är det här i Eksjö. Detta begränsar ju ridningen ganska rejält men Cloé har ju båda snösulor och broddar. Som julia skrivit redan var vi ju och hoppade lite i ridhuset i lördags och det var rätt så behövligt med tanke på all överskottsenergi som min pålle travar runt med. Idag så var det cirka 13- när jag va istallet så jag longerade lite och lät henne arbeta på ett annurlunda vis men det var uppskattat iallefall. Hon sprang runt som en liten gris och fnös och travade. Alltså blev det självmotion idag. Imon är det onsdag och jag och Julia ska julpynta hos våra pållar. Hästvänligt såklart! Sedan ska vi njuta av en tur runt sjön. Cloés bra period är över. Hon bara skuttar och far överallt. Vi har nog vart i varenda dike i eksjö snart så som hon galopperar runt. Håller mig helst till trav i detta underlag till på köpet. Om vi tar galopper så har ja henne oftast samlad. Nej nu ska jag gå och duscha varmt. Kommer inlägg lite senare ikväll !


Sjukdom och Vintertäcken

Halloj i stugan. Jag har gått o blivit sjuk i snöstormen, är jätte förkyld o näsan rinner! Jag har nog varit för dåligt påklädd, även om man inte kan tro det när man har massa kläder på sig! Kom och tänka på Clifden också nu när det är så kallt. Har tänkt att köpa ett nytt ännu varmare vintertäcke till honom nu när minusgraderna stiger. Har varit -10 hos oss i några dagar. Det är inte mysigt!

Detta var några täcken jag hittade lite snabbt hos börjes, Jag tycker om börjes täcken, det är av bra kvalité. 





Finns hals till det lila också.
 


Cyklaa

Nu cyklar jag ut till stallet! Tjoo!

Ny Design

Vad tycks om den nya Designen + Headern?


Mysigt i vinterkyla


Ridhuset

Igår åkte vi ut tillsammans vid kl 9.00 för att släppa ut hästarna. Clifden och Cloé fick vara kvar inne för att förberedas till ridpasset. Vi gjorde dom iordning och begav oss till ridhuset! tar ca. 30 min att skritta dit så det blev en ordentlig framskrittning.

I verken ridhuset eller på klubben syntes en enda kotte! vi var helt själva, vilken lyx! Vi började rida igång hästarna, sidvärtes,volter och tempoväxlingar. Såå underbart att rida ordentligt med underlag som man vet inte släpper eller är ojämt. Tog inte lång tid för båda hästarna att komma igång. Tror dom njöt att få vara i ridhuset dom med. Det märktes speciellt på Clifden, han förstog att det var allvar nu och inte busa runt i skogen. Jag kunde rida honom med bara ytterhjälperna och ledande inner tillslut, han var pigg men lyssnade super på sätet när jag ville minska tempot en aning. Jag bara satt och njöt på hästryggen att få rida ordentligt och riktigt rida igenom dom, är inte samma sak som att rida på ängen med 50cm snö eller på hala vägunderlag.

Men det vi igentligen kom dit för var att hoppa! Vi har inte hoppat på 3 veckor pga snön! Det var jättekul att få hoppa igen. Clifden var riktigt laddad, samma med Cloé. Vi byggde fram ett rätuppstående, en oxer och en 3 studs. Clifden och Cloésan hoppade glatt över allt utan några problem. Jag höjde till mig och Clifden i slutet ca. 1m var det. wow vad han hoppade och som vi hade längtat båda två.

Sedan red vi hem igen och hästarna fick gå ut och käka lunchhö, nöjda och belåtna efter ridhuset.




Gamla bilder på båda hästarna, men det var ridhus bilder iaf;)


Snöstorm!

Idag red vi ut i snöstormen! Var massa snörök ute! bara yrde över hela eksjö. Usch på vintern!
Vi red mot kvarnen och sedan upp för galoppbacken och hem. blev inte något jättelångt pass idag pga vädret och kylan. Vi skumpade runt barbacka på våra reflexhästar :)




Bilden väcker minnen <3 En bockande Flipp och en skenande Pajaz <3

Älskade gamla ponnysar <3 På tal om det måste vi skriva om våra hästår och göra ett inlägg om hästar vi har haft med massa fina bilder på dom.


Sprid detta vidare!!!!

Häst illa skuren igår em på Anebys ridklubb! Den var ute i hagen när detta hände så ALLA håll ögon och öron öppna och sprid detta vidare!!!!!!!!!!!!!!!!

FY FAAAAN, stackars oskyldiga djur säger jag bara :(

Klubbdressyren

I lördags (20/11) var jag faktiskt med på klubbdressyren som klubben hade. Jag tog inte min egna denna gången utan blev ridskolehästen, Carmen. Anmälde mig till L:B3 2007.

Kom dit på lördags morgonen vid 9.00 tiden. Kollade startlistan och jag startade som nr 7. Hade god tid på mig för de delade upp alla som skulle rida L:B3;n i 2 grupper och jag va i andra gruppen. Medans dom första red fram och red programmet kunde jag stå och rykta på carmen. fick en liten smärre "chock" då jag insåg att hon hade ganska mycket mage, liten tjockis med andra ord^^

Vid starx innan 10 tiden fick jag rida fram. red fram i 30 min. När jag satt upp kände jag på än gång att hon var jätte lat.. Fick ta dit ett dressyrspö så hon kvickna till lite. Det hjälpte jättemycket och hon jobbade på rikitgt bra! Men när det var min tur att starta och jag var tvungen att lägga tillbaka spöt slockanade hon helt.. Hon blev riktigt seg så fick nästan sparka igång henne. Lite surt för det drar mycket poäng när hästen inte har ngn energi eller *power* så man får anstränga sig så mycket för att få hästen att vakna till. Hon var jättefin annars förutom det och hon var rena drömmen att sitta ner på, om man jämför med Clifden.  fick procenten 54,??, inte jättebra men räckte till en 4 placering precis utanför. Men jag ser det mer som träning än tävling faktiskt:)

Bild på mig och carmen så ni får se hur hon ser ut. Detta är från 1maj när vi var med på "ryttarspelen" där våren krigar mot vintern.





Smält bort och försvinn dumma snö!



Måste bara dissa snön, helt serriöst så är jag så trött på den!

* Man kan inte ta sig fram med cyklen

* Skapar problem och olyckor för bilister på vägarna

* Man måste ha feta kläder på sig

* Man kan inte rida överallt

* Man måste brodda hästen och ha snösulor för att slippa snöstyltor

* Kallt och elängigt!



Bloggen

Tänkte nu när det börjar närma sig vintern och julen att ändra designen så den blev lite mer "snöig".

Vad sägs om det?

Veckans häst v. 46!

Veckans häst är...... Skorpio!!



Skorpio eller "Skorpan" som han också kallas, är en trogen ridskolehäst som står på klubben där vi rider. Han är verkligen supermysig på alla sätt och vis. Funkar bra med oryttinerade som ruttinerade ryttare, men se upp, Han är TUFF!

Skorpio älskar att hoppa, men kan bli lite för glad iband och bockar gärna efter hindrerna. Om han kommer långt ifrån hindret men hoppar ändån löser han det enkelt för sin egen skull medans ryttaren inte uppskattar det lika mycket då det uppfattas som han "dyker" över hindrerna. Oftast blir han lite väl lång och bockar efteråt så ryttaren faller av. Men det finns ryttare som kan hans knep och sätter han på plats. När han hoppar serier och avstånden inte kan bli fel är han en dröm att hoppa. han hoppar med god teknik och höjden brukar oftast inte spela någon större roll för skorpio. Han tycker det är kul helt enkelt!

I dressyren är han också rolig att rida. Flyttar fint för skänkeln och kan det mesta innom dressyren. Han är en trevlig ridskolehäst "lille" Skorpan!

Dagen!

Hejsan! länge sedan, fyyy på mig (oss).

Idag har skolan varit väldigt slapp, gick till gymnasiet och lyssnade till lite olika program. Börjar känna mig säker på vad jag ska välja nu iaf. Slutade redan kl 11! Därefter åkte jag hem och tog en promenix med hunden, sedan åkte jag vidare ut till stallet.

Clifden har blivit klippt nu! :) eller typ 5 dagar sedan. Blidde en spårklippning så nu slipper vi allt pälsjobb. Jag red på ängen idag (som vanligt) nej, men ute red jag hela helgen och finns bara ängen som andra alternativ. Clifden var piggeliiin! Men han skötte sig super :)

Veckans planer blir;

Tuffa på med hästen i skogen och på ängen, kanske paddocken om det är OK där. I helgen tänkte jag och candra rida över till persö och hoppa i ridhuset. Har inte hoppat på minst 2 veckor :( Buhuu! Clifden saknar det också.

Hoppas ni blev nöjda med lite uppdatering.



//

Vanligt vatten

 

Att hästar som lever i frihet äter gräs större delen av dygnet, vet de flesta. Men man tänker kanske inte på att de samtidigt får i sig mycket vätska eftersom gräset består av närmare 80% vatten. Motsvarande siffra för en häst på stall är 15% vatten från hö och havre.

Därav följer att den uppstallade hästen behöver tillföras mycket dricksvatten, förmodligen betydligt mer än vad man normalt ger. Detta ska dessutom helst ske via hink, inte vattenkopp, visar vet Sara Nyman, SLU, i sin doktorsavhandling "Water intake and fluid regulation in the horse" som hon nyligen disputerat med.

- För att hästar ska må bra och kunna utföra ett arbete är det viktigt att de kan behålla en normal vätskebalans. Om den rubbas stryper hästen sin urinproduktion och tar nödvändig vätska ur tarmen, så att tarminnehållet blir torrt. Detta kan i sin tur bl a orsaka förstoppningskolik, berättar veterinär Nyman.

- För att få hästen att dricka tillräckligt mycket bör man se över hur man erbjuder vattnet; mina försök visar att vissa vattenkoppar passar hästar så dåligt att de dricker 40% mindre ur dem än ur hink.

Genom att studera de faktorer som påverkar hästens intag av vatten; stalltemperatur, foderstat, motion samt sättet att ge vatten, fann vet Nyman att det är framför allt hur vattnet serveras som avgör hur mycket hästen dricker. Några sätt att ge hästar vatten är genom vattenkopp, hink eller vattenkar.

Vattenkopp ej hästvänlig
Det finns en mängd olika automatiska vattenkoppar på marknaden. Några är specialgjorda för att passa beteendet hos grisar, kor eller och höns, men ingen modell är speciellt utformad för hästars behov. Ändå används de till hästar i hög utsträckning.

I vet Nymans försök ingick två olika modeller; en flottörkopp som automatiskt fylls på med vatten när hästen har druckit upp och en tryckventilkopp, där hästen själv trycker fram vad den vill ha via en liten gummiklädd pinne.

Flottörkoppen hade ett flöde på 3 l/ min medan tryckventilkoppen kunde ställas in efter olika flöden: 3, 8 resp 16 l/min.

När man jämförde vattning via hink jämfört med olika typer av vattenkopp, visade det sig att samtliga hästar i försöket föredrog hink. Det kan finnas en rad olika förklaringar till detta:

1. Vattenyta och vattendjup är större i hinken.

2. Vattnets lukt och smak kan förändras eftersom vattnet "luftas" när det hälls upp i hink.

3. Det är mer förenligt med hästens naturliga drickbeteende att dricka mycket under kort tid än att stå och trycka fram små mängder i en liten kopp som rymmer ca 1,5 l vatten. Det motsvarar bara ett par rejäla klunkar för en häst.

Dricker mycket mer i hink
Flottörkoppen med ett flöde på 3 l/ min medförde att hästarnas vätskebalans rubbades på ett negativt sätt, eftersom de drack 40% mindre vatten jämfört med om de fick via hink.

- En sådan vattenkopp är direkt olämplig för hästar, menar Sara Nyman som vill uppmana alla hästägare att se över sina vattenkoppar och kontrollera flödet i dem.

- Man behöver inte skrota allt vad vattenkoppar heter, men man bör vara observant på hur de fungerar och känna på ventilen hur pass lätt det går att trycka fram vatten. Hästar gillar varken om vattnet kommer för sakta eller om det är ett så hårt tryck att det fräser och pyser ur vattenkoppen. Dessutom är det viktigt att de är fräscha, rengör dem regelbundet!

Fortsatta försök visade att en tryckventilkopp med ett flöde av 8 l/ min var det som passade hästarna bäst. Då drack de nästan lika mycket som ur hink.

- Tränande hästar och digivande ston är de hästkategorier som har störst vätskebehov och det är alltid bra att erbjuda dem vatten ur hink, utöver det de kan få fram ur en vattenkopp. Då är man säker på att de får i sig tillräckligt mycket vätska, menar Sara Nyman. Ett tecken på att hästen dricker för lite är att den lämnar foder.

Vätskebalansen viktig vid arbete
Vatten deltar i så gott som alla kroppens livsnödvändiga processer och en häst har normalt 60-70 l vätska i sitt tarmsystem. Genom urin, träck, avdunstning från hud och utandningsluft samt svettning förloras vätska ut ur kroppen och behöver då tillföras på nytt.

För den tränande hästen kan det bli stora vätskeförluster, särskilt vid hårt arbete en varm sommardag. Fälttävlans terrängritt på sommaren kan t ex. innebära en svettförlust på 20 kilo. Men ofta är det svårt att få hästar att dricka under och efter hårt arbete, vilket beror på att hästar inte får samma signaler som vi människor om att de är törstiga efter att ha svettats rejält. Detta i sin tur beror på att hästens svett har samma eller högre salthalt än blod, och den påverkas inte av att hästen svettas.

Samtidigt är det viktigt att hästarna verkligen dricker tillräckligt mycket och att vätskebalansen återställs snabbt. Detta gäller särskilt för de hästar som ska utföra prestationer flera dagar i rad eller under lång tid, som fälttävlans- och distanshästar samt hopp- och dressyrhästar på ett flerdagarsmeeting. Ett effektivt sätt att få dem att dricka tillräckligt mycket i samband med hård prestation är att ge fysiologisk koksaltlösning (9 g koksalt/l vatten) att dricka. Därigenom återgår vätskebalansen till nästan det normala (84%) på några timmar.

Dessutom återställs även saltbalansen, vilket inte uppnås om hästen enbart har tillgång till saltsten. Tidigare försök vid SLU (agronom Anna Jansson 1999) har visat att den mängd salt som hästar självmant slickar i sig från en saltsten ofta inte ens täcker det som lämnar kroppen via urin och träck varje dygn. En hårt arbetande häst som har för lite salt i kroppen kan minska i både kroppsvikt och blodvolym.
För att vänja hästen vid fysiologisk koksaltlösning kan man börja med att ge den något svagare lösning och öka styrkan successivt upp till 9 g koksalt/l vatten. Däremot ska man aldrig ge starkare lösning än så, eftersom vatten då istället kan dras från blodet till tarmen.

* Vattenkällan har betydelse för hästars vattenintag och vätskebalans. En "snål" vattenkopp (t ex oren yta och/eller lågt flöde) kan innebära att hästen får i sig för lite vatten.

* Vissa hästar tycks ha svagare törstsignaler än andra och för dessa är val av vattenkälla ännu viktigare. En häst som dricker för lite under en längre tid kan t ex drabbas av förstoppningskolik.

* Hästar som svettats mycket återställer snabbare såväl vätskeförlust som saltbalans om de får fysiologisk koksaltlösning att dricka. Obs! erbjud samtidigt vatten att dricka ur hink.


Källa: Tidningen ridsport

 
 
 
 



Stalldag

Snabbt inlägg, Back on Track till skolan igen efter 2 veckor, lov och prao. Ganska skönt att komma tillbaka, tycker ju faktiskt att skolan är "helt OK".

Igår vilade Clifden och mamma var ute och mockade, jag hade hemkunskaps inlämmning och ett egenslaprov att öva till. Idag åkte jag ut direkt efter skolan. Mockade till Clifden och tog sedan in honom. Hade lite ångest för det var stenhårt i Paddocken, på ängen becksvart och skogen hade jag verken lust eller ögon för att kunna rida i. Borstade 1 och 1/2 h sedan kom jag på att jag kunde longera ist. Longarede först en stund utanför stallet vid gräskanten där det inte var så fruset. Sedan gick jag in i Paddocken och fortsatte lite där. PD dög för att lulla runt i lite skritt och trav runt,runt på en volt. Därefter släppte jag Clifden helt lös och tränade på att han skulle följa mig. Brukar göra det till och från hagen, han får inte gå framför mig och inte stå framför mig när jag stannar. Clifden fattade vinkeln på momangen, blev rikitgt förvånad. Han gick tätt vid min sida hela tiden! frustade gjorde han med vilket bettyde att han va lugn och litade på mig <3


GöteborgHorseShow 2011!

Yiihoo, mamma har beställt biljetter till göteborg horse show nu:D Är bland det bästa på året!



Hiss och diss



• Reflexer (bra grejjer)

• Morötter (gott och nyttigt!)

•Våra underbara hästar (kärlek till dom)

• Barbacka (asmyys)




• Vojlock (ser bara fult ut)

• Jofa plasthjälm

• vit ryksten (har aldrig fått den att fungera)

• Människor som tror de är bättre än andra


Veckans häst v. 45!

Veckans häst är......  Emil!

Vi har valt Emil till "veckans häst" för att han är "otroligt cool och strålar livsglädje"


Emil i vintras tillsammans med Candra

Emil är en maffig nordsvensk som älskar att bli riden och ompysslad. Han står i samma stall som vi har våra hästar. Han är stallets "stora kille" och man får se upp när han ska passera stallgången, har varit med om endel söndertrampade ryktlådor och nedrivna täcken. Men emil visar aldrig några täcken på ondhet, han är bara fylld av godhet. Mat är hans stora pasion! och när han äter hö "morrar" han för att han njuter av det goda höet, det låter verkligen urgulligt Morr*. Man får passa sina fingrar när man ska ge honom en morot eller liknande så att inte fingrarna hänger med, han har ett stort gap och är väldigt gluppsk.

I ridningen är Emil jättecool. Han luffsar på i sin egen takt och travar gör han gärna. Han är ingen mes som inte orkar hänga med dom andra hästarna, han är pigg och ställer upp i det mesta. När man galopperar är det ofta Emil som tar täten.

Kerstin är Emils ägare, hon är jättesnäll och låter alla få rida och busa med Emil. Hon köper massvis med fina saker till emil så som; täcken,grimmor,borstar,salvor och sadelputs. härom dagen köpte hon nya stigläder till Emil i färgen brunt som passar ihop med sadeln nu när dom har kommit igång med ridningen igen. Emil har haft lite problem med sin hälta och vilat nu i 4 månader, men nu är han frisk och rider ihop med kerstin igen.

Han går bra ihop med alla hästarna. Han är den där fina lilla vännen som alla tycker om! han accepterar INTE Om hans kompisar lämnar han i hagen och han blir själv! då hänger han med in, så det så! spelar ingen roll med dubbel stängsel för hans skull. Det går han igenom i vilket fall, men de bryr han sig inte om ett dugg.



Emil "Är man stor och stark måste man vara snäll"



Vilans dag

Cyklade till stallet kring 3 tiden .Det duggade lite men inte så mycket så man störde sig på det. Hade lite beslutsångest visste inte riktigt var och hur jag skulle motionera Cloé. Mockade och städade lite och medans ja gjorde det öppnade sig himlen över mig. Så typsikt. Blev tillslut en väldigt enkel lösning på ridningsproblemet. Blev barbacka! Inspererad av Julia! haha. Cloé var hel mysig. Släppte fint i traven som annars är hennes svagaste gångart. Blev inte mycket galopp för banan var rejält blöt. Blir så glad när hon har såna här dagar. Dagar då hon går som en klocka. Super! Hoppas hon har blitt inspererad av sig själv nu så detta sitter i några dagar iallefall.


Dressyr arbete

Idag blev det stallet vid 14 tiden. Red i paddocken, det regnade en hel del! Hoppas på bättre väder denna veckan men absolut inte snö! usch..

Ridpasset gick bra. Clifden skötte sig prima och traven satt som en smäck =) Har inte mycket mer att tillägga, det gick bra helt enkelt.



//

Klubbdressyr?

Är klubbdressyr nu till helgen den 20de. Funderar på att vara med? Clifden och jag är inte fullt överäns med varandra i dressyren ännu. saknas bara att han ska slappna av.. När han är spänd märks det så tydligt på clifden. Han har svårt att koncentrera sig och blir stretig, då är det hopplöst att sitta ner i traven också för han blir otaktig och jätteskumpig! men såfort han kommer ner och vågar slappna av är han så underbar! Då kan jag sitta jättemjuk i sadeln o bara njuta. Men det är verkligen skillnad på oss båda nu. Vi har lärt känna varandra. Han brukar slappna av efter en ordentlig uppvärmning.

Men ser det bara som träning och för att lära oss. Så möjligen att jag cyklar ut till persö imon och anmäler oss. Eller så tar jag en lektionshäst, Carmen är också mysig. Vi får se helt enkelt, som det ser ut nu så vill jag vara med. Kommer nog starta en L:B isf. Det är roligast!



//


Outfit HV polo



Hjälm: Charles Owen GR8 
Jacka: Hv polo
Tröja: Hööks HV polo
Strumpor: Hööks HV polo
Benskydd: Showmaster
Stigbyglar: Jin
Schabrak: Hv polo

Celeste Stein, we will knock your socks!

Måste bara stormhissa dessa strumpor! Otroligt fräcka och läckra i olika färger och mönster. Bara dina strumpor kan få din outfit att se mycket roligare ut. Jag har redan ett gäng stövelstrumpor och jag älskar den kvalitén på strumpor. Ska absolut köpa ett sånt här par, blir troligtvis på Goteborghorse show, där är jag ganska säker på att dom finns. Annars blir det till att beställa hem ett par!






// Julia

Dagens klädval

Såhär såg jag ut när jag var i stallet idag.


Hjälm - John Whitaker, Charles owen wellington classic
Jacka- brun dunjacka från gaderoben
Ridbyxor- jeans ridbyxor CC
Tröja- Rosa piké, liknade som på bilden
Strumpor- jacson stövelstrumpa
Stövlar- treadstone med snörning

// Julia

Red i stall ängen på ängen, det va poängen;)

Idag vaknade ja upp vid halv 9 tiden, åt lite frukost och drog sedan med mamma till stallet för att släppa ut hästarna. Släppte ut alla förutom Clifden för han och jag skulle ut och rida på morgonen. Borstade igenom honom ordentligt idag nu när man har redigt med tid också! Blev att jag kletade in tjära på hovarna med. Efter lite pyssel skrittade vi bort längs med vägen till stallet och red in på ängen. dressyrade lite där. Hade ganska laddad pooni kan jag ju säga! Men jag fick kämpa med att lugna ned honom och tillslut gick det. Jobbade med mycket tempoväxlingar för att få honom lyhörd, då koncentrerar han sig mer på arbetet ist för att jaga upp sig.

Efteråt fick Clifden stå en stund i stallet och torka till och smaska på lite hö. Undertiden tog jag tag i utrustningen och putsade allt ordentligt med sadeltvål. Tvättade alla benskydden med och borstade bort smutsen om det var något. Blev 5h i stallet idag, kanon at jag hann med endel!

Älskar dig<3


Blaskigt värre

Tjoohoo på er människor! Idag kom vi ut till stallet mellan 17-17.30 tiden, mockade och fixade iordning sedan tog vi in våra älsklingar. Regnade idag på förmiddagen och senare under dagen så snön är i stort sätt bara massa blask just nu.

Vi red ut i mörkret strax efter halv 19 nånting. Tog "svansjönrundan" idag. Jag red barbacka idag igen... har fått något flipp i skallen och börjat älska det, haha. Ne men känner att det är bra träning för oss båda två och det är supermys. Clifden var lite väl glad och pigg idag och Cloé på det lite lugnare, slöare humöret. Men ridturen gick bra med inga större konstigheter.

Till helgen lovas mer inlägg. Mer om utrustning, hissar och dissar, samt veckans häst! Missa inte det.

Kram på er!


Smått och gott




Pannband från Kingsland 345 kr



Sunna jeansridbyxa från Gersemi 1598 kr

Mer prudukter och kläder hittar du på http://www.filippasridsport.se/

Fredag

Hemma från skolan! Äntligen helg. Känns underbart. Hade tänkt hinna med en del i helgen. Tvätta Cloés täcken ( endel iallefall) samt plocka och röja undan saker som likväl kan stå i skåpet på den övre delen av stallet. Kom hem sent från stallet igår p.g.a att Josefin Cloés nya medryttare och jag diskuterade och pratade och det tar ju ett tag. Som en annan i mitt stall sa de är lättare att säga sakerna som hon inte ska göra! en annan sa mycket enklarna att ta hand om min häst! Man blir ju lite tagen när man hör vuxna människor berömma en tonåring.. Likadant i tisdags när en sa att ja och Julia har de klart mest renaste och bästa bäddarna i våra boxar. De lönar sig att inte slarva människor! Men iallefall ska väl ta mig en liten fika och lite nu innan jag och Julia drar oss ut till Cloé och Clifden för att rida runt svansjön. Kanske tillåter underlaget lite galopparbete idag?







3, 2 med 2 och 1 med 4.

haha stör mig fortfarande på vad jag sa till pappa när han skulle fixa hö till Clifden idag. "3, 2 med 2 och 1 med 4", samtidigt som jag pratade hur fort som hälst. Pappa lixom "okeeeej?", haha. Det jag igentligen menade var " ta 3 hökassar, 2 kassar med 2kg i, och 1 kasse med 4kg i. Inte så lätt för den oerfarne att fatta det där.

Iaf...
Slutar ju vid 16 tiden denna veckan eftersom jag har Prao.. därefter åker jag hem och äter och cyklar till stallet. Tar sisådär 20-30 min till stallet nu med snöklädda vägar också. Men idag fick jag skjuss. 

Kom ut till stallet strax efter 17 tiden. Mockade och pappa fixade hö. Sedan ryktade jag Pållen och traskade till paddocken (igen). Blev fortsättning där vi slutade igår, hade ingen sadel idag häller. Barbackamyyys. Måste verkligen träna på sittsen, kan knappt sitta ner i traven på Clifden, han skumpar jättemycket. Bara han slappnar av och taggar ner så blir det mjukt o skönt. Somsagt igår blev det mest skrittarbete idag jobbade vi mest med traven. lite serpentiner, stora och små bågar och volter för att kunna bromsa upp lättare. Clifden var duktig.



Vaddå Rosa???

// Julia

Övning!

Med denna övning tränas hästen att hoppa på böjt spår och volt.
Övningen består av fyra låga hinder eller upphöjda cavaletti.
Börja tex. att hoppa endast klockan 12 och 6 och när det går bra, lägg till 3 och 9.
Upptäck skillnaden mellan att rida på inner- eller ytterbåge, hur många galoppsprång som behövs osv. Hindren han placeras på olika avstånd och cirkeln göras olika stor.En väldigt nyttig övning.


Ridning på fältet

Vaknade och konstaterade att det fortfarande var snö ute. Älskar verkligen snön den gör mig positiv och glad. Endå var det inte ritkigt min dag tydligen.Idag funkade verkligen ingeting! Var redan sur när jag anlände till stallet och Cloé visade upp sin sämsta sida. Ignorerade allting jag krävde av henne. bara travade runt tom i handen. Fick liksom ingen kontakt hur mkt ja än bad om det. aja Det blir väl bättre hoppas jag på. Gav mig inte idag utan arbetade på en åtta och ställde och gjorde mycket framdelsvändningar men som sagt varje dag kan ju inte vara den bästa. Känndes iallefall som båda va rejält trötta när vi lunka tillbaka till stallet. Blev stallmöte efter ridningen! Julia har ju lagt upp ett väldigt rakt och fint inlägg om det precis nedanför.Jag och Julia tog det lungt hem gick mkt och trampade på i våran egna takt med cyklarna! Mycket att prata och diskutera nu när hon är ute på praktik i en vecka.


Universums tråkigaste bild men hon förtjänar inte
en finare! ha!


Hästens bön



Denna hänger på dörren in till sadelkammaren, brukar läsa den ibland, stämmer väldigt bra in. Så sann så sann...




Hästens bön!


 


Fodra, vattna och rykta mig väl!


Gif mig ett luftigt, snyggt stall!


 


Var vänlig mot mig! Ryck ej hårdt i tömmen!


Löna icke min möda med piskrapp! Gif mig icke för tungt lass!


Åk icke på det tillräckligt tunga lasset!


Ø Sko mig väl! ◄


Smek mig någon gång! Skydda mig om sommaren för
solhettan, om vintern för kölden!


 


Lägg icke det iskalla betslet i min mun, men lägg täcket på min rygg, då jag


ställes svettig i kylan!


Ø Jag bär dig. ◄


Ø Jag drar dig. ◄


Ø Jag lefver endast för dig! ◄


 


DU VET ATT JAG ICKE KAN TALA OM MIN NÖD, MIN SMÄRTA.


Men Gud skall löna dig, om du är skonsam och barmhärtig mot mig.


Han gifver akt på mina suckar.


 


 


 


Till sist, då mina krafter äro slut, gör mig den tjänsten att taga
mitt lif på det minst pinsamma sätt.


 


Må i ömt försvar du taga
den, som ej sin nöd kan klaga
den ej ordets gåfva fick!


Djuret trifs dock väl bland vänner,
och den tacksamhet det känner,
strålar ur dess varma blick


 


Kärlek är den makt, som vinner
mänskors hjärtan, och den finner
väg till djuren lika väl.


Må du städs besinna vikten
af den ansvarsfulla plikten.
att befrämja deras väl.

Fina djur <3

Stallmötet

    

Hade som sagt Stallmöte idag. Inte super intressant. Här nedan lite utav det som bestämdes.


* Hö och Halm kommer i helgen, Kenneth kör dit det fraktfritt. hästarna får numera halm i hagen på dagen som susselsättning och dom blir inte feta utav det (Y)


* Torv och Spån kommer nu i veckan, kommer dela upp allt i 7 staplar med lika mycket i varje (då vi är 7 hästar i stallet alltså) Hoppas att detta systemet funkar bättre.


* Vi ska lägga 50 kr var ( 50 x 7=350 kr) på en julklapp till Gunnar (stallägaren) för att han e så snäll o ställer upp och allt annat hyggligt han gör åt oss :)


* Candras och mitt förslag gick igenom;D Julpynta stallet! blir troligtvis att vi bestämmer ett datum då alla pyntar stallet och fikar pepparkakor och dricker glögg.

* Schema över Julhelgen + Nyårshelgen. Bestämmer vilka som har in- och utsläppen under juldagarna. Alla kanske inte kan åka ut på självaste Julafton.







Dressyr - sadel

Som rubriken lyder , "dressyr minus sadel",  Red dressyr i paddocken barbacka. Har kommit 7t mycket snö!! (Det gillas inte). Det var rikigt kämpigt att ta sig ut med cyklen till stallet idag. Candra hade redan ridit i PD så det var nedklampat när vi skulle rida där, haha super. Trotts snömassan så luffsade vi runt i paddocken, var ganska ojämt underlag så blev mest skrittarbete, men Clifden jobbade flirtigt iallefall.

Efterråt va dte stallmöte. Tänkte göra ett inlägg om vad som beslutades.



// Julia

Hästen syn

Hästen är det landlevande däggdjur med störst ögon jämfört med deras kropp. Ögonen har en näthinna som är placerad snett i förhållande till linsen. Genom att höja huvudet kan hästen fukusera in längre avstånd. Ögonens placering gör att hästen har breda synfält och kan se nästan runt hela sin kropp. Rakt bakåt ser hästen inte utan att böja huvudet en aning. Synfältet som sträcker sig runt hästen är nästan 360 grader. När hästen sänker huvudet ser den saker tydligare precis som de lyfter huvudet för att se bättre på längre håll. Detta är viktigt att tänka på när hästen ska hoppa. Om hästen inte får chans att själv bedöma avståndet och se hindret itid är de stor risk att hästen inte klarar hindret. Hästar ser grönt,gult,blått och rött som samma färg. Djupseendet på hästar är dåligt. Hål , gropar och vattenpölar är bara svarta syndfält i hästen ögon. Tänk på det nästa gång hästen inte vill gå igenom en vattenpöl. Den kan inte bedömma hur djup den är. Den måste lita på att du vet det.

Jag ser det snöar !

Vaknade imorsé och blev överlycklig när jag såg att det var ett vitt snötäcke utanför! Satt hela skoldagen och drömde om hur Cloé och jag skulle pulsa runt i snön! Snö är verkligen en av de bästa sakerna ja vet! Nog att ja hatar när de blir ishalt på vägarna och blött m.m för jobbigt är de det och biland önskar man verkligen att det inte fanns men för det mesta så är så  fint! Mysigt att rida i samt kan man göra så mycket i snön! åka pulka! Tolka ! Nu blir det broddar och snösulor för hela slanten! Hoppas snön håller i sig så det inte blir något halvfrystgegg!. Men iallefall cyklade upp till stallet direkt efter skolan för att hinna rida medans det fortfarande var ljust! Jag och Cloé var lite mysiga och tog på oss ordentligt med kläder!Sedan kom vi iväg! Cloé var spänd och tyckte att det var konstigt att skogen helt plötsligt va vitt! Precis som det bara va hennes hage som helt plötsligt va vitt. Men efter lite arbete i skritt så mjuknade hon lite och va sedan ganska mjuk i traven , vågade bara prova en liten galopp då hon var väldigt stark och ja litade inte på underlaget men hon skötte sig fint i den galoppen som blev. En anings snabb bara. Svettig som en gris när vi kom tillbaka till stallet så hon fick stå inne resten av kvälen i värma stallet. Imon är det stallmöte så ska försöka hinna rida lite dressyr på fältet innan det hade jag tänkt.



Cloé i Våras...


Sticka ut?

Sökte runt lite och hittade dessa fräcka benlindor i härliga färger med udda mönster för dig som vill sticka ut lite kanske ;)


Hästens smak

Detta med mörker gav mig en idé! ,jag tänker skriva om hästens alla sinnen en för en i separerade inlägg och tänkte börja med Smaken...

Smaken är ett välutvecklat sinne hos hästen. Den känner precis som människan fyra olika smaker ( sött,surt, beskt,salt). Sinnet är så utvecklat så den känner skillnad på vatten från stallet och tillexempel från en sjö eller tävlingsplats. Hästar undviker gärna sura smaker men brukar älska söta smaker som ofta förekommer i foder ( Betfor,melass). Ibland i hagen kan man se områden som hästen inte ätit ifrån och de är i regel för hästen inte tycker de smakar bra av en naturlig orsak. Smaklökarna i hästen har ett starkt samband till va de äter. Om vi blandar i medicin eller penicilin av ngt slag i maten så känner hästen oftast de direkt.

Ridtur i skogen

Åkte ut till stallet efter skoldagen. Var verkligen jättekallt! Idag hade jag och Moa & Julia bestämt oss för en ridtur iskogen. Mörkret kommer ju fort så vi fick utrusta oss med massvis av reflexer! Tillslut såg vi ut som levande reflexer! Vi var borta ungefär en timme och Cloé skötte sig prima! vi fick upp ett snyggt och behaglit grundtemp och hon lyfte bakkärran ordentligt i traven för en gångskull. Blev arbete i normalform då vi fortfarande jobbar med att rida i mörker. Det är ju väldigt annurlunda för Cloé eftersom hon inte riktigt är van vid det + Att Det tar ungefär hela ridpasset för ögonen på hästen att vänja sig vid mörket. Så i i ett sånt här fall som idag blir ja ju Cloés ögon. Men när hästen väl börjar se i mörkret efter ungefär någon timma ser hästen dubbelt så bra som människan. 


Skogsridning i höstkylan

Brrrr, Idag var det riktigt kallt att rida! Åkte ut till stallet vid halv 5 tiden och mockade, sedan red jag ut med Candra och Moa. Vi red en runda som tar ca. 40 min, men det var hårt underlag på vägarna så det tog 1h att rida den när det inte blev så mycket trav. Dessutom var det becksvart ute, det var inte mycket man såg. Men bara att vänja sig nu...

har inget höstlig bild på clifden och mig men här är en från september.



//     

Outfit

Slänger ihop en outfit som jag tycker är fin och skulle passa Cloé:)


Dagens ridpass

Idag cyklade jag ut till stallet vid 14 tiden. Först av allt gick jag ut i hagen och gosade med clifden som låg och solade, kröp in brevid honom och myste <3 Upptäckte ett sår vid nosryggen som var ordentligt svullet. Han hade fått sig en liten skråma som svullnat upp, antagligen från något i hagen som han gått imot. Jag rörde lite vid det och det va ömt men inte så farligt. Tog in lille mannen och ryktade. Beslutade oss att rida iaf, men bytte till remonten som inte ligger exakt på svullnaden och satte även på ett ludd. Gjorde likadant med grimman.

Vi klampade bort mot paddocken och satt upp. Kände på honom att han blev riden ordentligt igår för han blev mjuk fort. Red lite som igår med framdelsvändningar och på böjt spår. Han blev rikigt avslappnad och det är dit vi vill komma!

Underlaget var inte det bästa idag, lite hårt på sina stället eftersom det frös inatt. Hade planerat att hoppa men ändrade om till "markarbete" med två oxrar som jag hoppade i en "åtta". Brukar variera med att ta längre och kortare vägar samt länga och korta galoppen. Det gick riktigt bra!



//   

Hästmassage

Precis som vi människor uppskattar hästar massage.Det frigör hormonet oxytocin som sänker halterna av stresshormon.Det ger bra matsmältning och ökad genomblödning i hud och slemhinnor.

Varför kan hästen behöva massage?
-
Muskelspänningar
-stelhet
-muskelkramper
-stela leder
-felbelastning

Då ska man inte massera en häst
-feber
-Frakturer
-dräktiga ston
-onormala svullnader






Lösgörande övningar

Målet för många och specielt mig är att få en lösgjord häst samt lyhörd för alla hjälper. Slänger därför upp lite tips och övningar som har med lösgjordhet att göra. Givetvis strävar man efter lösgjordhet under alla ridpass.

Lösgörande övningar är till för att värma upp muskulatur och leder. I skritt är de bäst att forma lösgjordhet i. Uppvärmningen är steg 1 för en lösgjordhäst. Skritta fram hästen länge innan ridpasset börjar på allvar gärna cirka 20 min.

Lösgörande övningar ( exempel finns hur mycket som helst)
•Åttavolt över bom på marken
•Sluta/öppna
•Tempoväxlingar skritt
•Skänkelvikning
•Cavalettibommar i solfjäder


Utsläpp av hästarna

Nu så åker jag och mamma till stallet för att släppa ut hästarna för dagen. Blir en heldag i stallet för imorgon drar ju skolan igång så ska fixa lite saker som man inte hinner när skolan börjat. Såsom borsta och fixa iordning alla täcken trixa me bädden i boxen samt tvätta Cloés svans. Får se vad jag mer hinner med. Kommer tillbaka till datorn ikväll och då blir det bättre upptadering.


Bling Bling

Som alla säkert vet regerar glitter och glamour över hästvärlden just nu och galopptimix gillar de starkt! Vi älskar själva att spöka ut och trixa/matcha med alla olika slags glitter i alla dess former! Personligen tycker ja de är snyggt till en viss gräns lite glitter i varje outfit blir ju som pricken över i:et om ni förstår. Men viss tycker inte som vi, vissa tycker det ska gå i samma mönster som de alltid gjordt svart-vit-svart-vit! Visst kan en sådan outfit bli stilig med men kul med variation. Så slänger in några bilder på lite bling bling!


Glittrigt ridspö 89;- Juggas                                                                       
 




 
 
Swarowski pannband 229;- hööks hästsport



Glittriga benlindor 255;. Ponnyprakt




Glitterboots 255 ;- ponnyprakt



För mer glitter och glamour kolla in ponnyprakt eller Juggas

Hiss o Diss!



*  Soliga dagar!

*  Att vi har börjat blogga =)

*  Swarowski pannband

*  Rida med ridstövlar


*  Att rix FM roar mig när jag cyklar till stallet



* Att höstlovet är slut :(

* Jofa Plast ridhjälmen x)

* Att Robyns låtar är totalt sönderspelade, dancing on my own, hang with mee...

* Att vi inte kommer på mer att dissa om x)


Dressyr-Pass på morgonen

Tjoohoo!

Idag red jag Dressyr i paddocken med min plutt. Det var lika härligt väder som igår, Underbart! Det var bara glada miner igenom hela ridpasset idag. Clifden gick så avslappnat och lungt! Han brukar annars stimma upp sig för minsta lilla.

Började med att rida lite framdelsvändningar på en fyrkant för att få honom lyhörd och för att sätta under bakbenen. Gick riktigt bra! Därefter blev det att mjuka upp han i sidorna riktigt ordentligt på volter och  bågar. När man har checkat av Gas-broms-mjuk i sidorna- lyhörd- kan man börja koncentrera sig på formen. Gick så himla fint i alla gångarter, det lönar sig att rida fram ordentligt och göra honom lösgjord så han kan komma ned och slappna av. Sånna här dagar är han så underbar! (L)

Efter ridturen traskade vi ut i hagen igen och hästarna fick sitt Lunchhö. När jag hade mockat och fixat cyklade jag hem och inväntade gäster.

Clifden Galway <3


Studsträning

Studsar är bra gymnastik och muskelträning för hästen. De övar också upp hästens mentala och kroppsliga reaktioner - dessutom tycker hästarna oftast att det är väldigt roligt. För ryttaren är det ett jättebra sätt att träna balans och lätt sits. Hästen använder sin teknik och stora muskelpartier i kroppen.Tänk också på att studs är väldigt ansträngade och lätt för mjölksyra så hoppa inte överdrivet högt och länge

Studsar kan byggas med olika hindertyper t.ex. kryss, räcke oxer, på raka eller böjda spår. För en stor häst är avståndet i en studs normalt ca 3,5 meter på rakt spår, för ponny något kortare. Sen kan man även länga eller korta studsen med syfte att stärka hästen på olika sätt.

Kände bara för att skriva lite kort om det bara för studs är en av de roligaste och mest lärorikaste hoppövningarna jag själv hoppat !



slänger in en bild på Cloé i en väldigt ful vinkel

Veckans häst v. 44!

Veckans häst är........ Tomtelyans Gordon Rex!!


 
Tomtelyans Gordon Rex f. 2003
e. Kölnäs Gor-Tex RS 382
u. Tomtelyans Runa


Tycker det är helt rätt att nomi nera denna herren till veckans häst! Han är absolut en av Sveriges bästa Shettis hingstar! Vackra Gordon är uppvuxen här i Eksjö en bit ut på landet i älskade Tomtelyan <3. Våra minnen med Gordon är att vi själva har varit med och växt upp tillsammans med honom och sätt honom utvecklas. Redan som 5 åringar spenderade vi våra dagar i shettisstallet tomtelyan med ett gäng shettisar så som : Blixten, Dunder, Rund, Enya, Plex, Petronella och en hel del fölisar. Lilla Runa, skäck-stöet betecktes med Kölnäs Gor-Tex och fick Gordon Rex, den ståtliga skäck-hingsten. Många timmar gick åt, sittandes inne i hagen hos Gordon och mamma Runa. Vi 2 shettistjejer busade runt på Enya och Dunder lite då och då och såg Gordon växa med tiden.
 

Jag (Julia) och Gordon <3

Som 4-åring red vi in Gordon, Han var redan då mycket duktig och det tog inte lång tid innan vi hoppade över stockar och diken i skogen. Men när man red ut tillsammans med Gordon och travade låg man låååångt efter med sin shettis. Gordon hade SUPER TRAV! Då började vi inseé att Trav faktiskt var Gordons grej. Vi började köra honom lite smått och så en dah kom en tjej som ville provköra Gordon. Dom fastnade direkt för varandra och Gordon fick följa med tjejen till Tingsryd. De ställde upp i endel travlopp tillsammans som gick vägen! Bara dom 3 första tävlingarna plockade han med sig vinster hem.


Gordon har super talang och han brinner för det han gör. Han är fortfarande uthyrd till någon tjej som tränar och tävlar honom. Gordon är en härlig kille med mycket vilja. Det är härligt att är uthyrd och får göra det han är allra bäst på, Här finns inga dolda talanger minsann! 

Arbete i padocken

Cyklade ut till Cloé lite senare idag, kring 4 ungefär. Svinkallt helt seriöst, säkert ner mot nollan. Min vovve Embla fick sitta i cykelkorgen och följa med ut. Tog en anings längre tid men tillslut var vi där. Mockade rent. Det var extra blött i boxen tror de kan va för hon är i slutbrunst nu. La iallefall ut lite torrt till henne. Tog in henne från hagen lagom till mörkret kom. Hon har verkligen pälsat på henne på sista tiden. Har börjat fundera i raktankar, men jag vet inte jag tror inte de. Idag blev det padocken för Cloé och mig. Började ridpasset med en lång jogginstäcka så båda fick bli lite varma. Tog sedan tyglarna och började med lite lösgörande övningar. Repeterade mycket från lektionen i onsdags. Hon verkade komma ihåg för hon försökte verkligen. Efter en ordentlig upp värmning så började ja med lite galopparbete på en åtta. Lite stretig och ville gärna springa iväg i handen men vi löste det rätt bra endå, repeterade även studsövningarna på volten vi gjorde häromdagen. Super! Hon va klockren på volten. Fick ut precis de ja ville av ridpasset. Va väldigt kall och stel efter passet så ja gick en promenix med henne så hon fick lugna sig en aning innan hon fick kvällsmat.


Putsa, putsa, putsa...

Att putsa vår utrustning är vi mycket noga med! Vi klarar i stort sätt inte av att hänga tillbaka ett smutsigt träns i sadelkammaren. Vanligtvis putsar vi av tränset varje gång efter att vi har ridit, ibland får man förhinder men då putsar vi nogrannare nästa gång. Jag menar förståss inte att vi sitter 20min varje gång och smöjer in tränset och sadlen med alla läderprodukter vi har, nejnej, det behöver inte vara speciellt noga och pedantiskt men endå in smörjt i någon typ av fett eller liknande. Läderfett och Läderbalsam anväder vi nog mest, vi har endel olika märken som vi varierar imellan. Det är väldigt simpelt igenligen att bara hänga upp tränset på kroken och dra av det med lite fett. Ta det som en vana när du ändoså tvättar av bettet, det tar inte många minuter och resultatet blir väldigt bra!

Vi tycker minsann att det är ganska roligt att putsa! särskilt när man har lite olika lädervårds produkter.

Detta är några utav lädervårds produkterna som vi använder och kan tipsa om :)




Lincoln Läderfett: Fungerar bra, god doft, gör lädret mjukt och glansigt, bra prisklass och räcker länge!


Equifix läderbalsam: Lädret håller glansen länge, smidigt att smörja på.


Effax läderbalsam: En utav mina absoluta favoriter! underbar doft, doft av honung?, bevarar lädret mjukt länge.


TIB horse lädersåpa: praktisk såpa att smeta på lädret, räcker länge och framförallt billig!


Lädertvål: vanlig lädertvål, skumma upp med vatten, ta gärna isär tränset och tvätta ordentligt. Bra att ta någon gång sådär att ta isär och tvätta alla delar nogrant. Kan vara svårt att nå alla smutsiga vråer med bara fett.
Brukar göra såhär ca. 2 ggr i månaden sedan kan man köra med bara fett. Räcker länge, lätt att göra ren, blir inte "skräpig", billigt alternativ, inte glansigt.


Belvoir sadeltvål: Fungerar lika bra som vanlig tvål fast med "märke". God doft.


Ekol olja: smidigt, glansigt!. Brukar dra på detta vid speciella tillfällen för att det ska bli glansigt när man rider.
finns i färg, svart, brun och neutral.


Skinn och Läder spray: Smidigast! om du tycker att det är segt att putsa är detta ett alternativ. Tar inte många minuter. Kan sprayas direkt på tränset/sadeln och torkas med svamp eller bara låta det vara kvar som det är. ingen doft, fett är såklart bättre men det tar kort tid, tar slut vääligt fort.


Lincoln läderspray: samma son ovan, bara märket som skilljer och större flaska som räcker längre.


Detta är medlerna som vi använder när vi putsar, finns flera andra produkter också.


 



Veckans häst?

Vad är veckans häst?
- Jo, vi har tänkt att för varje vecka som går ladda upp en bild på en häst och skriva en liten kort historia eller lite fakta om hästen. Hästarna vi utser till veckans häst kommer vara hästar som vi minns under alla våra hästår! Det kan vara allt från ridskolehästar till våra fd, sköthästar eller foderponnyer:)

Håll ögonen öppna och missa inte vem som blir denna veckans häst! =) 

Tada!

Fina va?

Klar med våra "Namnbilder". Kommer använda dom här istället för att bara skriva namnet när vi har bloggat, dom här är ju lite roligare :) Hästarna ska föreställa Cloé respektive Clifden.


Ridtur i höstsolen

Hej på er! Idag cyklade jag ut till min pålle på förmiddagen. Började med att mocka och väga upp hö sedan tog jag in Clifden. Borstade igenom honom och fick bort dom flesta lerfläckarna, ibland är det verkligen hopplöst med vita hästar. När vi båda var påklädda och färdiga för ridning, traskade vi ut på stallplanen och satt upp. Blev en tur i skogen idag med en stor höstsol på himlen. Min piggaponny var på gott humör och traskade vänligt på. När jag rider ut brukar jag nästan alltid arbeta honom i låg form i skritt för att han går bäst då, och bygger samtidigt muskler. Ridturen tog ca 1h, därefter blev det lite mer pyssel med Clifden, in oljade hovar och stretching bland annat.

// Julia



Liniment

Liniment av olika slag, varför? Finns massa olika åksikter och tankar om de. Om de är bra eller dåligt o.s.v. Efter hård träning brukar man vanligtvis massera in benen med någon form av liniment. Många använder kanske enbart kylliniment men till benen tycker ja personligen att det passar bättre med en dubbelverkande liniment. Innan du aplicerar på linimentet på huden kolla alltid på dig själv att de inte bränner och svider alltför mkt och att de inte blir några bieffekter såsom hudirration eller svullet. Smörj aldrig mer än två gånger i veckan. Vet många som smörjt upp till varannan dag och de slutade me att de blev irriterad hud bara. Så använd de bara efter hådare pass och efter träning och tävling ect. Om hästen är svullen eller öm är de bättre att använda isbalsam att kyla benet mer. Mer effektfullt. Man använder de oftast av samma anledning som oss människor. att vi är ömma eller stela. De finns många expempel på människor som regelbundet använder liniment. Vi människor kan använda de mer eftersom vi inte har lika mycket hår som en häst ( troligtvis). Angående Liniment på ryggen tycker ja personligen de är helt okej men vissa påstår att de fräter på viktiga organ, men de enda organet ja kan komma på att de fräter på är huden som är de största organet. Men om du masserar in liniment ofta och använder täcke så kan de bli en effekt som man inte vill ha stora svullnader och ömmande sår. Använd darför inte täcke direkt efter behandling. Skulle rekommendera kamfersalva istället lite kletigare men bättre. Finns att köpa i många hästaffärer. Använd helst bara värmeliniment på ryggen. Alternativet Back on tracks finns ju om de skulle vara extremt också, men ej nödvändigt. Tänk även på att hästen har mer känselrecleptorer än vi människor.
Har gjort en liten jämförelse mellan två olika slags liniment

Liniment arnika gel
•Gel är oftast lättare att stryka på
•Inte så starkt
•oftast mildare än andra liniment

Liniment blue lotion
•Mer rinnig
•Lättare bränneffekt
•Risk för utslag

så min personliga tolkning använd gel mycket mer fördelar.




Hemma från stallet

Idag åkte jag upp kl 8 till Cloé för att rida ett kondispass i skogen.Cloé tyckte jag var hel skum som inte släppte ut henne i hagen utan hämtade sadlen istället.Började ridpasset med att skritta fram på varierande underlag innan jag började med galopparbetet. Hennes starka gångart är just galoppen så våran tränare har föreslagit att jag alltid börjar med att galoppera henne mjuk innan jag börjar med travarbetet. Hon funkar bäst så. Tog fem steg kort galopp, lät henne öka fem steg o.s.v. Tillslut blev hon väldigt lyhörd och hon som vanligtvis inte gör så mkt extra började ge sig i handen kortare stundar utan att vi behövde bli alltför osams. Riktigt nöjd med passet hon fick upp andning och fick arbeta på ett lite mer avslappnat sätt idag. Väldigt trevligt när vi för en gångskull sadlar av som kompisar. Cyklade sedan hem och ska nu äta och städa iordning mitt rum innan ja drar till älskling !

// CANDRA


Cloé ♥

Första inlägget!

Hejsan! nu har vi precis fixat klart det viktigaste på bloggen men stilmall och header! Blev ett "höstligt" tema. Bloggen kommer förändras mer och mer allt eftersom vi lär oss och snart väntas mer intressanta inlägg så som; hissar o dissar, utrustning, ridpassen och alla dagar ute i stallet. Vi ska även försöka oss på att ta lite bilder nu i veckan:)

Kram på er!

Julia & Candra


RSS 2.0